Phone Cleaner is de iPhone-cleaner die op je toestel werkt — nu gemaakt voor iPhone Duo.Bekijk wat er nieuw is

Laad app uit, Verwijder app en Laad ongebruikte apps uit

Laad app uit maakt de ruimte vrij die de app zelf inneemt en bewaart de documenten en gegevens. Verwijder app haalt de app en de bijbehorende gegevens weg. Laad ongebruikte apps uit is de automatische versie van de eerste: als de opslag bijna vol is, laadt iOS apps uit die je niet gebruikt.

Zo laad je een app uit, of verwijder je hem

  1. Open Instellingen › Algemeen › iPhone-opslag en wacht tot de lijst met apps is geladen.
  2. Tik op een app. Het scherm toont de grootte van de app en de grootte van zijn Documenten en gegevens.
  3. Tik op Laad app uit om de gegevens te bewaren, of op Verwijder app om de app en zijn gegevens te verwijderen.
  4. Bevestig.
Geanimeerde uitleg op iOS 26: Instellingen › Algemeen › iPhone-opslag openen, een app kiezen en die uitladen.
Stap 1 van 5Open Instellingen › Algemeen.

Verwijderen kan ook vanaf het beginscherm: houd de app ingedrukt, tik op Verwijder app, tik op Verwijder app en daarna op Verwijder. Verwijder van beginscherm verplaatst de app alleen naar de appbibliotheek en maakt niets vrij.

Laad ongebruikte apps uit: laat iOS kiezen

Zet het aan in Instellingen › Apps › App Store › Laad ongebruikte apps uit. iPhone-opslag kan het ook als aanbeveling voorstellen, met een knop Schakel in. Als de opslag bijna vol is, verwijdert iOS ongebruikte apps en bewaart iOS hun gegevens; elk symbool blijft op zijn plek staan met een wolkje.

Wat meer ruimte oplevert

Vergelijk de twee getallen op het scherm van de app. Is de app zelf het grootste deel, dan levert uitladen het meeste ruimte op. Zijn Documenten en gegevens het grootste deel, dan levert uitladen weinig op, want die gegevens blijven staan.

Zo krijg je een uitgeladen app terug

Uitgeladen: tik op het symbool en de app wordt opnieuw gedownload, met zijn gegevens op hun plek. Verwijderd: zoek hem in de App Store en download hem opnieuw, zolang hij daar nog beschikbaar is, en log dan in of herstel zijn gegevens vanaf de plek waar ze gesynchroniseerd waren.

Als apps niet het grootste deel zijn

Op de meeste iPhones nemen foto's en video's meer ruimte in dan welke app ook. Ruim je die op, dan kun je de apps houden die je gebruikt.

Vragen

Wat betekent een app uitladen?

De app wordt van je iPhone gehaald, maar zijn documenten en gegevens blijven bewaard. Het symbool blijft met een wolkje op het beginscherm staan, en met een tik download je de app opnieuw, met zijn gegevens op hun plek.

Levert apps uitladen ruimte op?

Ja: de ruimte die de app zelf inneemt. Zijn documenten en gegevens blijven op je iPhone staan, dus een app met veel opgeslagen gegevens levert minder op.

Raak ik mijn gegevens kwijt als ik een app uitlaad?

Nee. Uitladen bewaart de documenten en gegevens van de app op je iPhone; opnieuw installeren brengt alles terug zoals het was.

Kan ik kiezen welke apps Laad ongebruikte apps uit verwijdert?

Nee. iOS kiest apps die je niet gebruikt als de opslag bijna vol is. Wil je zelf kiezen, laad apps dan een voor een uit in iPhone-opslag.